V mlieku nájdeme 2 druhy bielkovín (proteínu): srvátku a kazeín. Srvátka je priesvitná tekutá časť mlieka, ktorá zostáva po procese výroby syra, po vyzrážaní a odstránení syreniny. Označenie „srvátka“ poukazuje na komplexnú látku, ktorá je oddelená od tekutiny a je zložená z bielkovín, laktózy, minerálov, imunoglobulínov a stopového množstva tuku. Bielkovina a niektoré vysoko bioaktívne peptidy nájdené v srvátke sú to, čo z nej robí superpotravinu pre chudnutie tuku a budovanie čistej svalovej hmoty.
Srvátkový proteín pomáha zvyšovať produkciu glutathionu, čo je hlavný antioxidant, ktorý nájdeme v každej bunke nášho tela. Výskumy ukazujú, že srvátkový proteín je bohatý na cysteín – aminokyselinu, ktorá je potrebná na tvorbu glutathionu. Glutathion pomáha znižovať množstvo voľných radikálov, ktoré spôsobujú ničenie buniek a choroby spojené so starnutím – Parkinsonova a Alzheimerova choroba. Tiež chráni telo pred rezistenciou na liečivá a toxíny z prostredia – oboje je veľmi zásadné pre odolnosť imunitného systému.